Inca din 2001 cand am inceput aceasta activitate am constatat un lucru comun la toti clientii nostri. Imi aduc aminte ca la prima prezenta la un targ de turism am facut un chestionar adresat agentiilor de turism, pentru a constata profilul potentialilor clienti pentru produsul timid de la acea vreme. Prima intrebare in acest chestionar era: "Ce fel de agentie sunteti?" cu variante:
-a. tour-operator
-b. detailist
-c. ambele
Care credeti ca a fost raspunsul? Ei bine in proportie covarsitoare raspunsul a fost "a". Plecand de la aceasta premiza am dezvoltat produsul de la acea vreme mai mult catre zona de tour-operatorie asa cum o intelegeam in acel moment. Asta vine oarecum din ideea preconceputa ca daca nu esti tour-operator nu esti important. Experienta ne-a aratat ca exista foarte multi detailisti care au niste cifre de afaceri de invidiat de catre multi tour-operatori fara a avea toate complicatiile acestora.
Practic decizia in implementarea solutiei potrivite este strans legata de tipul agentiei.
Tour-operator
Este o agentie care contracteaza servicii de volum cu mai multi furnizori si le revinde mai departe catre alte agentii, asumandu-si de multe ori riscurile neocuparii pe anumite perioade ale serviciilor contractate. Dat fiind acest specific, o data ce volumul creste, modalitatea de gestionare manuala a produselor proprii devine greoaie. Da, calculul tabelar din produse de tip Excel este o gestionare manuala la fel ca cea pe hartie. Din experienta noastra, estimam ca o data ce o agentie are mai mult de 2000 de turisti pe programe tour-operate atunci are nevoie de un soft care sa o ajute in gestionarea acestora.
Agentiile tour-operatoare au de obicei activitatea departamentata. O agentie tour-operatoare are un departament de productie care tine legatura cu furnizorii si construieste produse competitive. De asemenea produsele o data stabilite (construite) sunt vandute de catre departamentul de vanzare. Din punct de vedere software cel mai mare efort este depus de catre departamentul de productie care trebuie sa introduca si sa ia in calcul fiecare varianta de tarifare pe care ar putea sa o ceara un client. In cazul agentiilor tour-operatoare profitul este calculat la nivelul unor actiuni complexe si nu se poate determina foarte clar pe fiecare componenta a actiunii in parte.
Detailist
Este o agentie tip "magazin universal" care vinde produse de la tour-operatori sau furnizori direct necontractand un volum semnificativ de servicii in avans. Aici numarul de agenti de obicei este mai mic si de multe ori fiecare agent face toate tipurile de activitate, de la relatia cu furnizorii pana la urmarirea incasarii banilor. Profitul intr-o agentie detailista este calculat punctual pe fiecare cerere in parte lucrurile fiind relativ simple. Agentia are niste datorii la niste furnizori relativ la o cerere si incaseaza un comision pentru acele servicii vanzandu-le si oferind consultanta catre clienti.
Solutiile noastre acopera intreaga arie de agentii, dar trebuie determinat foarte clar modul de lucru al agentiei. De multe ori asumarea titlului de "tour-operator" implica eforturi mai mari in gestionarea activitatii. Evident adesea intalnim o mixtura dar din etapele de analiza a agentiei stabilim ce este preponderent si ce produs se potriveste mai bine.
Nu e o virtute sa fi tour-operator si nici ceva de condamnat sa fi detailist. Pur si simplu sunt doua tipologii de functionare a agentiei de turism.
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu